Чи подешевшають іномарки в Україні після вступу до СОТ?

Після вступу до Світової організації торгівлі іноземні автомобілі мали б подешевшати. Зобов'язання зменшити ввізне мито з існуючих 25-ти до 10% - одна з умов, необхідних для вступу до СОТ. Водночас фахівці прогнозують - дешевших машин українці так і не дочекаються - існує чимало схем, щоб зберегти наявну цінову політику. Україна в десятці світових лідерів з продажу іноземних авто. В останні роки світові автогіганти дедалі більше звертають уваги саме на українського споживача. Водночас така популярність вітчизняного ринку не робить автомобілі доступнішими для покупців. Причин декілька - головна з яких - завелике ввізне мито, що за останні роки збільшилося в 10 разів.

Олег Назаренко, Голова Асоціації автомобльних імпортерів та дилерів: "В 99-му році ввізне мито коштувало 2-3 відсотки потім різко 15 , зголом 20 і зараз 25 процентів. Це все робить машини ще дорожчими. Але це ще не все Верховна рада готує підняти мито до 32 відсотків".

Єдиній спосіб позбутися такого тягаря - вступ до СОТ, кажуть продавці іноземних авто. Міжнародні забов'язання забороняють державі-члену мати ввізне мито більше 10 відсотків. Але навіть за цих умов, переконані імпортери, іномарки навряд чи подешевшають.

Володимир Смирнов, автомобільний імпортер: "Есть опыт Чехии, Польши, Венгрии - когда стана вступала в ВТО и ЕС, а цены на автомобили не падали. Поскольку есть политика производителя".

Водночас автоімпортери не договорюють, що самІ грають не останню роль в дороговизні іноземних автомобілів. За оцінками експертів - їхній прибуток на продажу кожної машини становить щонайменьше 15 відсотків. Фахівці кажуть - тільки-но стане відома точна дата вступу України до СОТ - салони можуть підищити ціни, щоб після запровадження нового мита повернути стару вартість.

Сергій Матусяк, оглядач автомобільного бізнесу: "Щоб не казали автовиробники та імпортери - зі вступом до СОТ ціни авто впадуть, й це не станеться одразу але обов'язково буде через якийсь час".

Підігріває в Україні дороговизну іномарок ще й так зване сіре дилерство. Скажімо, за оцінкою фахівців, кожний 2-й Лексус, Ролс-Ройс та БМВ на українських дорогах завезений за тіньовою схемою. А це зменшує прибутки легальних салонів. Які потім змушені надолужити втрачені кошти - підвищивши ціни на свій товар. 

Андрій Жигулін, Сергій Манацков, 5 канал

Единственному похороненному на Луне человеку сегодня исполнился бы 91 год Хозяин коронавируса найден? Почему ученым так важно его знать Эльбрус Нигматуллин даст старт агровыставке Арест Навального может поставить крест на проекте «Северный поток-2», считает экс-министр экономики России Саблезубые анчоусы когда-то были ужасом морей

Лента новостей