Ділова активність зможе розбурхати штиль на ринку нерухомості

Ділова активність зможе розбурхати штиль на ринку нерухомостіДілова активність зможе розбурхати штиль на ринку нерухомостіЗакінчилось надзвичайно спокійне літо на ринку нерухомості. Цього року ринок у сезон відпусток був ще спокійніший, ніж звичайно, але у порівнянні із січнем він, на думку деяких ріелторів, виявився продуктивним. Очікуючи погіршення ситуації з доларом, рівняни зацікавились комерційною нерухомістю, земельними ділянками, новобудовами.

Дві ціни на житло

Ринок нерухомості в Україні завжди був доволі передбачуваний, він характеризувався сезонністю. Можна було спрогнозувати його поведінку і певною мірою цінову політику. Цього ж року все інакше. З кінця зими ми спостерігали кілька періодів затишшя і пожвавлення. Пожвавлення характеризувалось підняттям цін на квартири на кілька тисяч доларів, а затишшя — спадом ціни на ті ж самі кілька тисяч. Особливістю цього сезону стала поява на ринку двох цін на подібну нерухомість. Мінімальну встановлювали продавці, що прагнули продати нерухомість швидко, а максимальну встановили продавці, що хочуть продати квадратні метри якомога вигідніше. Перші, як правило, знаходили покупців, інші то знімали квартири з продажу, то знову виставляли їх знову на продаж.

Активізація іпотеки минулого року призвела до того, що власники нерухомості, які не мають змоги платити за банківським кредитом, вимушені продавати власні квадратні метри.

— Особливо зараз дешевшає нерухомість, що знаходиться під заставою у банку,— розповідає директор АН “Кадет СВС” Інна ПОДОЛІНА. — Це стосується житлових приміщень і комерційних площ.

Обмінюватись вже невигідно

Нині на ринку нерухомості спостерігається пожвавлення. Люди, в очікуванні погіршення ситуації з доларом, почали цікавитись комерційною нерухомістю, земельними ділянками, новобудовами, чого впродовж кількох місяців не спостерігалось. Одні хочуть скористатись останнім шансом і придбати власне житло, інші — інвестувати кошти.
— Покупці хочуть вкласти гроші, аби не пропали, — розповідає директор АН “Гарант” Наталія ПРИСТОПЧУК, — а продавці не поспішають дешево продати. Ті й інші бояться нестабільності і хочуть застрахувати себе від майбутніх ризиків. Покупці найбільше цікавляться недорогими малосімейками, земельними ділянками, квартирами в новобудовах.

— Громадяни, що хочуть зробити покупку, орієнтуються на ціну, обирають недорогі квартири, земельні ділянки, будинки, — зауважує Інна Подоліна.

За словами Наталії Пристопчук, ажіотажу серед продавців немає, тому вони не йдуть на зниження ціни, бо чекають можливого подорожчання на ринку нерухомості.

Операція міни, що під час кризи відновилася, нині втрачає свою актуальність.

— Дуже важко клієнту, який хоче обміняти квартиру, у місті знайти потрібний варіант, адже вибір для обміну не надто широкий, тому у деяких випадках ми пропонуємо продати квартиру, а потім придбати нову, — каже директор АН “Квадратний метр” Олена ДАНЧЕНКОВА. — Так зручніше і для агентства, і для замовника.

Студенти погоди не зробили

На ринку оренди спостерігається пожвавлення. До Рівного повернулись студенти та немісцеві громадяни, що працюють на підприємствах міста, які були на канікулах та у відпустках. Тому і на ринку оренди квартир надзвичайний ажіотаж. Пропозиції квартир не вистачає.

— Кожного року орієнтовно з 15 серпня до 15 вересня ми спостерігаємо сезонне пожвавлення на ринку оренди квартир, — розповідає менеджер АН “Челсі” Олексій БУЧИНСЬКИЙ. — Як у червні масово квартири звільняються, так у серпні швидко знаходять орендарів. Проте значний попит цього року не вплинув на ціну оренди житла, тож вартість квартир по місту прийнятна.

Ріелтори пов’язують це з тим, що студенти, як правило, економлять і винаймають квартири за мінімальною ціною.

А оренда комерційної нерухомості дешевшає. Вже довгий час у Рівному пустують площі, які могли би бути зайняті офісами чи магазинами, проте в умовах кризи підприємцями міста не затребувані. Ситуацію погіршили спорожнілі приміщення закладів ігрового бізнесу, які з’явились на ринку.

— У результаті з 50 гривень за один квадратний метр ціна опустилася до 35 гривень,— зауважує Олексій Бучинський.

На думку Інни Подоліної, на ринку оренди комерційної нерухомості будуть зрушення, адже у вересні бізнес поновлює свою діяльність.

Жириновский требует повесить Тихановскую в центре Минска. Лидер ЛДПР не боится стать обвиняемым в экстремизме Активный ремонт дорог в Челябинске начался в разгар лета Голикова надеется, что ситуация с коронавирусом к лету станет лучше Музыкант выплатил алименты почти на миллион рублей 4,5 миллиона долларов стоит обед с миллиардером

Лента новостей