13.04.2006 12:57

Повернення помаранчевої Юлії

В кінці 2005 року завоювання Помаранчевої революції в Україні, здавалося, були зведені нанівець: президент Віктор Ющенко і його партія "Наша Україна" так і не зуміли втілити в життя багато обіцянок, зроблених під час виборів; сьогодні Україна не дуже наблизилася до Євросоюзу або НАТО в порівнянні з минулими роками. А вісім місяців тому Ющенко відправив у відставку свою колишню соратницю по Помаранчевій революції та прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, виходячи з підозр у корупції. З тих пір Ющенко і Юлія зробилися, вочевидь, непримиренними суперниками.

Парламентські вибори, які щойно пройшли в Україні, вивели на лідируючі позиції Віктора Януковича з його Партією регіонів, але підтримки виявилося недостатньо, щоб переможці виборів отримали більшість у парламенті, розрахованому на 450 депутатських місць. За українською Конституцією, парламент повинен сформувати коаліцію більшості не більше, ніж за 30 днів після початку роботи нового парламенту, а також призначити новий уряд не більше, ніж за 30 днів після цього. Партія Ющенка "Наша Україна" виглядає слабкою: на нещодавніх виборах вона посіла лише третє місце, у той час, як блок Юлії фінішував другим.

Пам’ятаєте Януковича? У 2004 році він оголосив, що виграв президентство й став спадкоємцем Леоніда Кучми в ході виборів, результати яких, очевидно, були фальсифіковані за підтримкою сусідньої Росії. Помаранчева революція скасувала цей вердикт, але уряд Ющенка, який схиляється вбік Заходу, переживає тепер чималі труднощі. В центрі загальної уваги знову опинилася Юлія, яка пропонує сформувати новий альянс із "Нашою Україною" для того, щоб не дати шансів Партії регіонів. 7 квітня 2006 року на її веб-сайті з’явилося зауваження, що "союз між "Нашою Україною" і Блоком Юлії Тимошенко з ентузіазмом утримав би Україну на її шляху в Європу і, можливо, означав би кращий шанс провести необхідні реформи, ніж торік". Крім того, Юлія привселюдно заявила, що не буде співпрацювати з Януковичем.

Хто така Юлія насправді? Для початку, вона – дуже впливова й багата жінка. Після отримання Україною незалежності від СРСР вона стала підприємцем, власником мережі пунктів відеопрокату. Незабаром після цього вона дуже швидко піднялася в енергетичній галузі й стала "газовою принцесою". У неї є давні політичні амбіції, при Кучмі вона з честю витримала ув'язнення й за останні кілька років пережила як мінімум одну спробу замаху на своє життя.

Яка вона? "Сильна!", – повідомив мені мій літній колега з України. Цього в неї не відбереш, так само як і приголомшливої зовнішності. За висловлюваннями іншого мого колеги (чоловіка), вона "просто красуня". І дуже розумна, до того всього. Це може виявитися досить потужною комбінацією рис у тому випадку, якщо вона вирішить розумно скористатися своїми талантами. Юлія знову хоче зайняти крісло прем’єр-міністра і, цілком можливо, стати наступним українським президентом.

Її пропозиція про коаліції не лишилася непоміченою. Найстарші члени "Нашої України" схвалили таку "помаранчеву" коаліцію, а Ющенко підтвердив: "Це лише початок переговорів, і ми не робимо великого секрету зі свого наміру створити "помаранчеву" коаліцію". Але Юлія не дасть згоди на коаліцію, яка не поверне їй колишню роботу прем’єр-міністра.

Тим часом популярність Януковича все росте. Він виступає проти формування коаліції "помаранчевих" у новому парламенті країни: граючи на страхах своїх виборців, 6 квітня його партія оголосила, що відроджена "помаранчева" коаліція "приведе Україну прямо в безодню". Подібні вислови роблять політичний спектакль тільки цікавішим. І навіть якщо Янукович популярний серед пенсіонерів і багатьох жителів східної України, його підхід до керівництва був би надто радянським, він ускладнив би подальше просування України до демократії й вільного ринку. Україні не слід дозволяти й далі скочуватися назад, під вплив Росії, або схилятися до радянського минулого.

Остаточне рішення про можливе формування "помаранчевої" коаліції з Юлією прийматиме Ющенко. Але чи зможуть вони з Юлією, переступивши через дрібні розбіжності й сварки, повести Україну до Європи й Заходу? Це стане ясно вже за кілька місяців.

Запрет на передачу коллекторам долгов граждан по ЖКХ одобрен в Госдуме Неожиданная находка на околосолнечной орбите ближе Венеры удивила астрономов На брянских дорогах погибли 13 пешеходов Оппозиционеры покидают Беларусь В Навле 46-летнюю женщину машина сбила на пешеходном переходе

Лента новостей