23.03.2006 13:33

Тимошенко пропонує Януковичу забрати до себе кількох людей з "Нашої України"

Тимошенко пропонує Януковичу забрати до себе кількох людей з Тимошенко пропонує Януковичу забрати до себе кількох людей з "Нашої України""У Януковича була непогана заява – він сказав, що готовий з "розумною", "мудрою" частиною помаранчевої команди складати коаліцію. То я хочу йому запропонувати Порошенка, Третьякова, Мартиненка, Жванію, Червоненка. Якщо він цю групу забере – то, я думаю, ми в помаранчевому таборі знайдемо і порозуміння, і як коаліцію побудувати", – сказала Юлія Тимошенко, відповідаючи на запитання у прямому ефірі телеканалу НТН увечері в середу, 22 березня.

Коментуючи заяви керівника виборчої кампанії "Нашої України" Романа Безсмертного щодо ніби вже досягнутих коаліційних домовленостей з Блоком Юлії Тимошенко, вона зазначила, що "зараз нам ще немає, про що говорити, тому що ми всі на виборчих перегонах, а всі перемовини будуть за підсумками виборів".

"Зустрічей, на яких би ми будь-які документи підписували, не було", – заявила Тимошенко, зазначивши, що на сьогоднішній день є тільки "розуміння і бачення, що в новому парламенті потрібно думати про коаліцію і потрібно думати про те, як вона буде виглядати".

Але остаточне рішення прийматиметься тільки після того, як скажуть своє слово виборці. "Я думаю, що тільки люди можуть визначити, як будуть складатися коаліції і хто з ким буде домовлятися. Я переконана в тому, що зараз про це говорити зарано", – пояснила вона, наголосивши також, що "перше, що потрібно розуміти, – це навколо яких принципів ми створюємо коаліцію".

"Сьогодні багато говорять про коаліцію. Хтось говорить про велику коаліцію помаранчевих і Партії регіонів… Всі заяви, всі абсолютно повідомлення політиків свідчать про те, що така коаліція готується", – сказала Юлія Тимошенко, запевнивши: "Я ніколи в цій коаліції не буду".

Водночас, нагадала вона, "Президент на останній своєї прес-конференції, коли йому прямо задали питання: "Віктор Андрійович, ну скажіть чітко, абсолютно зрозумілими словами, чи буде у вас коаліція партії "Наша Україна" з Партією регіонів?", дослівно сказав наступне, що він на це питання дасть відповідь через 31 день".

"І саме тому я вчора на прес-конференції звернулася до всіх політиків, і в тому числі до Віктора Андрійовича Ющенка як до Президента країни, і сказала, що потрібно нарешті – до того, як люди підуть голосувати, – чітко і зрозуміло людям сказати, хто з ким планує об’єднуватися. І я вчора публічно написала зобов’язання, підписала його в присутності журналістів, що ні за яких обставин наша політична сила з Партією регіонів об’єднуватися не буде. І просила Президента не на 31 день відкладати. Люди будуть голосувати зараз. Мова іде про те, яку політику, які принципи, які бачення сповідує кожна політична сила. І якщо можливо було б єднатися з Януковичем – то навіщо тоді революції робити?.." – пояснила Тимошенко.

Вона додала, що для очолюваної нею політичної сили Партія регіонів Віктора Януковича – "це не російська мова, не боротьба з НАТО, не дружба за Росією, а це – просто найбанальніший і потужний клан в Україні, який хоче стати владою".

"Я хочу сказати, що це є дуже суттєво, – наголосила Тимошенко. – І якщо ми не вирішимо це питання на цих виборах, не приберемо великий капітал від здійснення безпосередньої влади – люди просто не відчують змін, їхнє життя завжди буде таким, як сьогодні".

Юлія Тимошенко також заявила, що "мріє про те, щоб прийти настільки потужною силою в парламент, щоб ніяких компромісів ні за якими тіньовими лаштунками не шукати".

"Я дуже сподіваюся на те, що наша політична сила прийде достатньо серйозною командою в парламент, тому що я втомилася в парламенті робити певні дивні компроміси. Коли ставлять питання, умовно: отут нам подобається фінансовий потік – поставте там нашого брата або свата на цей потік, а ми вам за це проголосуємо бюджет на 2005 рік. Або – ви не чіпайте наш свічний заводик, а ми вам за це, можливо, про дітей-сиріт щось проголосуємо. Я просто хотіла б прийти вже такою командою в парламент, коли ніхто не буде мені викручувати руки, ставити уряд і прем’єр-міністра через силові умови на служіння бізнесу будь-якому в парламенті. Я втомилась від того, що парламент у нас просто часто виглядає, як базар, де все продається і все купується", – сказала екс-прем’єр.

Відповідаючи на запитання, звідки така впевненість у перемозі, Юлія Тимошенко пояснила: "На минулих парламентських виборах нашому Блоку політологи давали 1%, ми взяли майже 8% – з усіма фальсифікаціями, які робив Кучма. Тому давайте політологів, соціологів, невропатологів – в сторону, і будемо чекати, поки люди скажуть своє слово".

На запитання щодо конструктивної співпраці з іншими можливими учасниками коаліції у новому парламенті, зокрема, Соціалістичною партією Олександра Мороза, Юлія Тимошенко відповіла, що перемовини з ними також почнуться після виборів. Водночас вона додала, що має до соціалістів та їхнього лідера кілька запитань.

"Одне питання – це чи все таки дасть результат міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, крім гучних заяв, щодо відповідальності чиновників, старих і нових, за фальсифікації, за колосальне розкрадання державних фінансів, за абсолютно незаконне привласнення об’єктів стратегічної власності?.. Друге питання: чому сьогодні навіть по рішенню Верховного суду повернуті державі підприємства очолюваний Валентиною Семенюк Фонд держмайна не бере на облік, а думає про укладання мирових угод з Пінчуками та іншими хлопцями? Чому Фонд держмайна не став тим інструментом, тим інститутом, який навів порядок в приватизації?" – запитала Тимошенко.

І з окремим запитанням вона звернулася до лідера Соцпартії: "Я тримаю в руках заяву Олександра Мороза, де на питання, чи буде він єднатися з Партією регіонів в новому парламенті, він сказав: "Хто підтримає нашу лінію, з тим ми й підемо на співробітництво. Чи це буде Партія регіонів, чи хто інший – я говорити не хочу. В Партії регіонів є багато чесних людей". Я хочу запитати у Олександра Мороза, чи давно ми перестали однаково бачити питання, що Партія регіонів – це не партія, це – найпотужніший клан в Україні? У нас що, зараз модно єднатися з кланами? І невже тільки рейтинги партій мають якесь значення? А не має значення – як поводитись з країною, як поводитися з людьми, як формувати політику?.."

Юлія Тимошенко черговий раз наголосила, що "єднатися потрібно не навколо рейтингів, а навколо тієї політики, яку ми будемо робити".

"Щоб знову не було так, що один політик торить шлях до наведення порядку, а другий політик, наприклад, просто шукає десь там у спині слабі місця, щоб ножичок увіткнути, – пояснила екс-прем’єр. – Я не хочу більше так жити і працювати. Я хочу, щоб прийшла команда".

Житель брянского села создал уникальные макеты храмов Брянский депутат Миронова вручила подарки особенным детям города Мемориальный комплекс «Партизанская поляна» ждет реконструкция 400 баллов на ЕГЭ набрал школьник из Костромы. Уедет ли он из России? В Сураже проходит международная спартакиада «О, спорт, ты – мир!»

Лента новостей