У Києві на одного квартиронаймача – шість-сім квартир

У Києві на одного квартиронаймача – шість-сім квартирУ Києві на одного квартиронаймача – шість-сім квартирПопит на оренду квартир у Києві падає, а пропозиція - навпаки, рекордно зростає. З огляду на те, що база пропозицій агентств продовжує активно поповнюватися і конкуренція між власниками нерухомості загострюється, останні змушені стримати свої апетити, знизивши розцінки на третину.

Але і це не межа, адже протягом осені орендні ставки можуть упасти ще на 5-10%, пише "Деловая столица".

Для столичного ринку оренди житла кінець літа традиційно вважається найбільш успішним періодом - у серпні кількість угод у цьому сегменті різко зростала з приїздом до Києва іногородніх студентів та заробітчан.

У зв'язку з цим завжди зростали ціни на оренду, як мінімум на 20%.

Однак, у цьому році, за словами президента Союзу фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, очікування ріелторів не виправдалися.

"Порівняно з першими двома місяцями літа кількість угод у серпні не зросла. Швидше за все, така ситуація буде спостерігатися й у вересні-листопаді", - сказав він.

Крім того, за словами фахівців, відсоток студентів, що знімали раніше окремі квартири, цього року істотно скоротився: через брак коштів у батьків багато хто або переселяються в гуртожитки, або знімають кімнати в квартирі з господарями.

Не спостерігається і наплив приїжджих фахівців з регіонів, оскільки переважна більшість із них працювали у будівельних фірмах та на виробничих підприємствах, які в умовах економічної кризи змушені були або скоротити обсяги робіт і провести масові звільнення, або зовсім згорнули діяльність.

Пропозиція ж квартир в оренду, навпаки, постійно зростає: тільки за останні тижні вона збільшилася на 15-20%, сягнувши 30 тисяч. В основному за рахунок житла, яке власники планували продати, але відмовилися від цієї ідеї через низьку активність покупців і зниження вартості.

У підсумку, за твердженням ріелторів, пропозиція перевищує попит як мінімум у шість-сім разів, у результаті чого в орендарів з'явився величезний вибір, а власникам житла довелося стримати апетити.

За оцінками Рубанова, найбільшим попитом зараз користуються недорогі однокімнатні квартири на окраїнах. Таке житло, залежно від району, можна знімати за 1,2-2,5 тисячі гривень.

Найменш популярними серед квартиронаймачів залишаються три- і чотирикімнатні квартири. Зняти на окраїні міста "трикімнатку" площею близько 70 кв. м із посереднім ремонтом і базовим набором меблів і побутової техніки можна за 3-3,5 тисячі гривень.

За даними видання, ріелтори визнають, що протягом осені вартість оренди буде падати, хоча і незначно. Наприклад, у Союзі фахівців з нерухомості України прогнозують, що в порівнянні із серпнем до листопада ставки знизяться ще на 5-10%.

Сотрудники навлинского салона связи оказались мошенниками Свыше миллиона россиян подписали петицию за спасение Байкала Известный музыкант Крис Кельми скончался в Подмосковье Брянского депутата спросили об инопланетянах Более 600 человек вышли на митинг в поддержку мэра Риги

Лента новостей