01.04.2006 13:05

Юлія Тимошенко: Нового прем’єра обрали люди

Юлія Тимошенко: Нового прем’єра обрали людиЮлія Тимошенко: Нового прем’єра обрали людиКандидатура Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра була чесно представлена людям перед виборами, і вони віддали за неї свої голоси. "Якщо б у помаранчевій коаліції був хоча б один чоловік, який зміг би зробити те, що я зроблю на посаді прем’єр-міністра, – навести той лад, який люди очікують, зламати ту клановість і олігархію, а не продатись їй "за дорого", – я б могла підтримати таку людину. Але я не бачу такого", – сказала Юлія Тимошенко увечері в п’ятницю, 31 березня, відповідаючи на запитання у прямому ефірі "5 каналу".

"Ми абсолютно чесно на цих виборах йшли і говорили, що це – з урахуванням змін до Конституції – фактично вибори прем’єр-міністра", – нагадала вона, відзначивши, що фракція очолюваного нею Блоку була єдиною, яка не голосувала за зміни до Конституції та зменшення повноважень Президента.

"І ми, як будь-яка нормальна європейська партія на європейських виборах, одразу чітко назвали суспільству, хто буде прем’єр-міністром. Була оголошена моя кандидатура, і ми нічого не приховували. І люди обирали по-перше – певну програму, по-друге – лідера, який сам є носієм певних принципів, певного концепту застосування влади в країні, – підкреслила Юлія Тимошенко. – Люди обрали абсолютно чітко названого нами кандидата на посаду прем’єр-міністра і обрали нашу систему принципів і цінностей. І я вважаю, що, якщо в країні дійсно народжується демократія, нехтувати вибором народу буде непослідовним і нелогічним".

Вона також зазначила: "Європа, яка має парламентську або парламентсько-президентську форму правління, живе вже давно за такими критеріями. А ми ще звикли, коли прем’єра, як того кота з мішка, витягають вже після того, як люди проголосували. Я не хочу, щоб так і далі обводили навколо пальця людей!.. Ми назвали нашу кандидатуру на посаду прем’єр-міністра – на відміну від усіх інших політичних сил – ще до початку виборів. І я, до речі, зверталася до всіх політичних сил: не грайте з людьми в наперстки, а покажіть свої кандидатури".

Тому, підкреслила Тимошенко, посада голови уряду – це інструмент для втілення тієї політики, за яку люди віддали свої голоси: "Я взяла відповідальність перед людьми. Або я буду мати такий інструмент як влада, щоб ці обіцянки втілити в життя, або, якщо у мене не буде інструментів, я чесно скажу, що такі інструменти мною не отримані".

Черговий раз підтверджуючи позицію Блоку Юлії Тимошенко на прохання ведучого Романа Скрипіна, лідер Блоку заявила: "Ми підемо у владу тільки у тому випадку, якщо ми людям зможемо дати результат. А бути там статистами, обслуговувати кланові інтереси і брати за це відповідальність, щоб потім люди по всій країні плювалися і були розчарованими… Я не хочу, щоб на наступних виборах, коли я поїду до людей, подивлюся їм в очі, вони давали за мене 5%. Я хочу, щоб вони констатували, що я обіцянки виконала. А обіцянки можливо виконати, коли в руках є інструмент".

Юлія Тимошенко також попросила ведучого "не перекладати її слова для глядачів", роблячи акцент на тому, що вона нібито чіпляється за посаду і ставить прем’єрство як єдину умову створення помаранчевої коаліції у новому парламенті. "У нас дуже розумні люди. Вони розуміють, що в партії "Наша Україна" народжена нова концепція: давайте принизимо Тимошенко тим, що будемо декларувати, що вона тримається кігтями, зубами за посаду прем’єр-міністра і тим руйнує помаранчеву коаліцію", – зазначила вона.

Тимошенко наголосила, що при створенні коаліції вона наполягає не на своїй присутності на посаді прем’єра, а на "наполегливому проведенні принципів", які були узгоджені ще до виборів.

"Запорукою створення помаранчевої коаліції є те, що ми спільно бачимо одні й ті самі принципи. А серед помаранчевої коаліції був узгоджений меморандум, – нагадала Юлія Володимирівна. – У нас між трьома політичними силами – "Наша Україна", Мороз і ми – була домовленість: хто з цих сил набере більшу кількість голосів на виборах, – а це не просто кількість голосів, це не арифметика, це – рівень довіри в суспільстві, – хто набере найбільше довіри в суспільстві, той і буде прем’єр-міністром країни. Про це домовилися ще до виборів".

Щодо інших імовірних кандидатур на посаду прем’єра, серед яких називають, зокрема, нинішнього міністра економіки Арсенія Яценюка, Юлія Тимошенко сказала: "Я думаю, що пан Яценюк – досить професійний міністр. Але він спочатку нехай піде й отримає підтримку 6 мільйонів людей, а перед тим – впродовж 10 років продемонструє свою позицію, а потім – бере на себе відповідальність. Бо прем’єр-міністр – це політична посада, це відповідальність перед тими 6 мільйонами людей, які проголосували за мене – за те, що я буду робити. І тому я їх не зраджу".

"Я занадто довго чоловіків підсаджувала в політиці, а потім дивилася на наслідки, – додала вона. – І тому я можу твердо сказати, що брати відповідальність і йти до влади я тільки в тому випадку можу, коли я зможу формувати ту політику, яку люди вибороли на майданах і на парламентських виборах".

"Коли сіра лошадка на посаді прем’єр-міністра, яка не набрала 6 мільйонів голосів підтримки, абсолютно не має відповідальності перед тими людьми – вона їм не дивилась в очі, вона не давала обіцянки, вона не тиснула руки, вона не брала від дітей подарунки, які намальовані їхніми руками, – сказала Юлія Тимошенко, вчергове пояснюючи ведучому свою позицію. – Ви тут, сидячи в студії, не розумієте, що таке подивитися в очі чотирьом мільйонам людей. І не розумієте, що значить – брати перед ними відповідальність. А потім призначити якогось сірого технічного прем’єра і відповідати за той маразм, який він буде робити? Що Ви мені пропонуєте? Перед людьми відповідальність взяти і сказати, що цей сірий технічний прем’єр, який куплений всіма кланами, це є мій вибір? Я так не буду робити".

Крім того, Юлія Володимирівна нагадала, що про те, що вона не чіпляється за посади, свідчить досвід її попередньої роботи в уряді: "Я, можливо, була єдиним політиком, який тримався за принципи, але не тримався за посади. І тому, будучи віце-прем’єром з паливно-енергетичного комплексу, я просто поставила мету: стільки, скільки мене будуть тримати, – робити якомога більше, але не захищати своє перебування на посаді певними домовленостями в кулуарах, певними домовленостями тіньовими, які могли б зберегти мені посаду пожиттєво. Так само і на посаді прем’єр-міністра".

"Тому я не чіпляюсь ні за які посади, а я знаю, що, крім мене, глибокі реформи в Україні ніхто не проведе. І це сьогодні, до речі, знає ще 6 мільйонів людей, – підкреслила Юлія Тимошенко. – Я хочу Вам сказати, що ми один раз чітко і зрозуміло стали на захист програми Президента "10 кроків назустріч людям", яка в принципі для нас симпатично виглядала. Її не розділили в Партії регіонів і не розділив Янукович. Сьогодні ми продовжуємо практично ті принципи, які там задекларовані. І тому непотрібно закидати стосовно посад. Посада – це інструмент, а святе – це мета".

Тенор Павел Бородин зовет брянцев в музыкальное путешествие Жертв коронавируса в США больше, чем погибших в Первой мировой войне солдат, заявил университет Хопкинса Лучшие условия для игры в покер в GGpokerok Голикова надеется, что ситуация с коронавирусом к лету станет лучше Брянскому аэропорту выделят 155 млн рублей

Лента новостей