04.04.2006 0:36

Юлія Тимошенко в інтерв'ю "Известиям": Я не дівчинка для биття, я боєць

Юлія Тимошенко в інтерв'ю Юлія Тимошенко в інтерв'ю "Известиям": Я не дівчинка для биття, я боєцьЛідери провідних політичних сил України продовжують консультації з президентом Віктором Ющенком про формування нового уряду. Поки переговори не завершилися, їхні учасники утримуються від голосних заяв. Виключення – колишній прем'єр Юлія Тимошенко, блок якої посів друге місце на виборах, набравши 22% голосів. "Помаранчева Юлія" обвинувачує соратників Ющенко у "підготовці змови" з Віктором Януковичем, закликає президента "одуматися, поки не пізно" і вступити в союз із нею. Наскільки ймовірний такий варіант? Що Тимошенко має намір робити, якщо новий уряд сформують без її участі? На ці та інші запитання екс-прем'єр відповідає в інтерв'ю "Известиям". З нею розмовляє Яніна Соколовська.

известия: В Києві говорять, що президент Ющенко запропонував вам посісти пост спікера парламенту або стати "технічним прем'єром". Що ви обираєте?

Тимошенко: Посада спікера мене не цікавить. Що стосується "технічного прем'єра"... І я на це не погоджуся, і Ющенко цього ніколи не запропонує. Президент розуміє, що я не "технічний прем'єр", а реальний, з мене не вийде виконавець чужої волі, провідник чужої політики. Саме тому клани, що групуються навколо Ющенко, не хочуть моєї появи на чолі уряду. Але я не дівчинка для биття, я боєць. І здаватися не збираюся. Я прекрасно розумію: політтехнологи роблять все, щоб відсторонити мене від формування коаліції. Але хіба можна забувати про те, що в нас була домовленість трьох сил ("Нашої України" Ющенка, Блоку Тимошенко й Соціалістичної партії. – "Известия"). Зводиться ця домовленість до того, що пост прем'єра запропонують лідеру тієї "помаранчевої" партії, що на виборах набере найбільше голосів. Тобто наш електорат зробив вибір, а тепер деякі політики пропонують цей вибір людей проігнорувати.

известия: Що ви маєте намір робити, якщо Віктор Ющенко домовиться з Партією регіонів Віктора Януковича? Підете в опозицію?

Тимошенко: Так, підемо в опозицію. І станемо гідною опозицією. Ми будемо називати своїми іменами всі процеси, що йдуть зараз у кулуарах. Ми хочемо, щоб українців перестали вважати болванчиками, яким можна видавати інформацію, що не відповідає дійсності. Ми будемо розповідати людям про всі підкилимні ігри влади.

известия: Ющенко буде важко керувати парламентом, де пропрезидентська "Наша Україна" представлена набагато слабкіше, ніж він сподівався. Чи допускаєте ви розпуск президентом Верховної Ради?

Тимошенко: Розпуск парламенту – занадто серйозна зброя, нею не можна жонглювати. Такий крок дестабілізує ситуацію. Той, хто ініціює розпуск Ради, на майбутніх виборах не набере й 1%.

известия: Якщо все ж таки вам вдасться очолити кабінет міністрів, якою буде ваша програма?

Тимошенко: Наша мета – сформувати уряд чесних чиновників, не допустити у владу бізнесменів, а також політиків, якими маніпулюють ті або інші клани. Тобто потрібно виправити помилки, допущені після "помаранчевої революції". Нам потрібні працівники, які не будуть ставити хабар вище інтересів суспільства.

известия: Чи можливий варіант, при якому ви укладаєте союз із Партією регіонів?

Тимошенко: Виключений. Тільки створення "помаранчевої" коаліції прискорить шлях України в Європу. Я не уявляю собі, яке зовнішньополітичне майбутнє нас чекає, якщо "Наша Україна" об'єднається з Партією регіонів, яку я вважаю партією кланів.

Партія регіонів – сильна корпорація, що хоче стати владою. Об'єднання "помаранчевих" з нею неприроднє.

Путину придется голосовать за кандидата-оппозиционера Существуют ли привидения? Что говорят наука и логика В Брянске подорожал проездной в автобусах и троллейбусах 31 декабря: кто из знаменитостей родился в этот день В Брянске открылось современное отделение почтовой связи

Лента новостей