03.02.2006 13:40

Президент задоволений розвитком українсько-румунських відносин

Президент задоволений розвитком українсько-румунських відносинПрезидент задоволений розвитком українсько-румунських відносинПрезидент України Віктор Ющенко задоволений результатами сьогоднішніх переговорів з Президентом Румунії Траяном Бесеску. Про це Глава Української держави заявив сьогодні після церемонії підписання українсько-румунських документів.

Віктор Ющенко наголосив, що протягом останніх років у двосторонніх відносинах держав «з’явився новий динамізм». «Очевидно, наші відносини розвиваються в позитивному напрямку», – сказав В. Ющенко, подякувавши Т. Бесеску за атмосферу відкритості та взаєморозуміння на переговорах. За словами Президента України, сторони обговорили фактично всі питання, що стосуються двосторонньої та регіональної співпраці країн. «Хотілося б підкреслити, що наші країни єднає прагнення отримати належне місце в об’єднаній Європі», – сказав Президент України.

На переговорах йшлося також про делімітацію континентального шельфу в Чорному морі – проблему, яка, за словами В. Ющенка, залишилася ще з часів СРСР. На переконання Президента, сьогодні, коли створена президентська комісія, «ми маємо інструментарій і структуру, яка буде фактично на регулярній основі працювати над цією проблемою».

Як зазначив Президент України, в рамках комісії працюватимуть кілька комітетів, зокрема з питань безпеки, регіонального розвитку, гуманітарної співпраці.

Також сторони обговорили тему відновлення Україною глибоководного судноплавного ходу Дунай – Чорне море.

Співрозмовники також порушили тему нових викликів, які виникли на енергетичному ринку.

Значну увагу було приділено аналізу забезпечення прав національних меншин – українців у Румунії та румунів в Україні. «Разом ми виходимо з принципу рівності й симетрії в організації співпраці в цьому питанні», – сказав Президент України.

Підсумовуючи сьогоднішні переговори, В. Ющенко наголосив, що Україна та Румунія вийшли на «механізм врегулювання на дипломатичному рівні всіх складних питань двосторонніх відносин».

Зі свого боку, Президент Румунії зазначив, що 2005 рік став роком консолідації цих відносин і вивів їх на новий рівень. Т. Бесеску позитивно оцінив потенціал подальшого розвитку міждержавних взаємин та запевнив, що Румунія «беззастережно підтримує» якнайшвидшу інтеграцію України до євроатлантичних структур.

Говорячи про тему енергозабезпечення, Т. Бесеску подякував українській стороні за те, що вона доклала всіх зусиль для забезпечення транзиту газу до європейських країн в період українсько-російських газових переговорів.

Январь без снега: год на год в Москве не приходится Корабль компании Илона Маска SpaceX успешно вернулся на Землю О тайнах в миллиарды лет расскажет нейтринный телескоп в Байкале Заказать услуги по трансфертному ценообразованию На Московском проспекте в Брянске заработает новый светофор

Лента новостей