17.02.2006 17:02

The Washington Times: Ющенко шукає підтримки Тимошенко

КИЇВ – Президент України Віктор Ющенко, побоюючись розгрому на парламентських виборах від переможеного ним під час Помаранчевої революції 2004 року суперника, сподівається уникнути подібного приниження за підтримки жінки, яку сам же й виставив за двері, – колишнього прем'єр-міністра країни Юлії Тимошенко.

Хвиля розчарування в стані прихильників Ющенка та невпорядкованість в уряді зіграли свою роль, помітно знизивши рейтинг очолюваного ним блоку "Наша Україна" перед призначеними на березень виборами; за підсумками опитування виборців, на сьогоднішній день він уступає Партії регіонів, лідером якої є Віктор Янукович: той самий політик, чия сумнівна перемога на виборах у листопаді 2004 року обернулася поразкою через кілька тижнів вуличних протестів.

Як очікується, третє місце – та, ймовірно, ключову для балансу політичних сил позицію – посяде Тимошенко, фотогенічна союзниця Ющенка, яка пройшла разом з ним всю революцію, і його перший прем'єр-міністр. Минулого літа вона і весь очолюваний нею Кабінет були відправлені у відставку на тлі лавини скарг на триваючу корупцію.

Перспектива отримати у якості прем'єра Януковича, протеже дискредитованого колишнього Президента Леоніда Кучми, змусила "Нашу Україну" спішно звернутися до Тимошенко в надії залатати дірки в колишньому союзі двох політичних сил.

Тим часом Тимошенко, яка, як повідомляють, сприйняла свою відставку не занадто благодушно, зберігає свої наміри при собі.

То був різкий, холодний відхід від п'янких днів Помаранчевої революції, коли Ющенко й Тимошенко стояли рука об руку перед десятками тисяч своїх ідеалістично налаштованих молодих прихильників на Майдані Незалежності в Києві.

Протестуючі вибудували наметові містечка, всупереч невдоволенню міліції та морозній зимі, щоб в результаті змусити суди скасувати сумнівну перемогу Януковича й призначити нові вибори на 26 грудня 2004 року, в ході яких досить доречно переміг Ющенко.

"У людей великі претензії до уряду, – говорить двадцятитрьохрічний Василь Моспан, який провів на холоді три тижні того пам'ятного року. За його словами, він гордий тим, що взяв участь у повстанні, але зараз має сумніви щодо політичного керівництва країни. – Люди домагалися більш серйозних змін, саме це їм було обіцяно. Але обіцянка не виконана дотепер".

Інші колишні революціонери ображені через те, що Ющенко так і не здійснив наміри, про які так багато й голосно говорилося: покінчити з корупцією, висунути обвинувачення колишнім чиновникам, що підозрювалися в махінаціях, забезпечити потужний підйом економіки.

Почуття розчарування підживлюється внутрішніми розбратами в стані революціонерів.

"Ми зробили безліч помилок, навіть по відношенню до Юлії", – говорить співробітник уряду, який погодився обговорювати ситуацію лише за умови власної анонімності.

Не минуло й восьми місяців після призначення Тимошенко прем'єр-міністром, як Ющенко відправив її уряд у відставку, заявивши при цьому, що не має наміру й далі терпіти нападки від політичних союзників.

Навіть якщо цю відставку й пророкував багато хто з аналітиків, вона викликала відкриту конфронтацію між Президентом і Тимошенко. Незважаючи на дух обопільної симпатії, виявленої в ході кампанії, ці двоє відчувають одне до одного приховану ворожість, запевняють поінформовані джерела.

За останні тижні політична сварка лише набирала оберти.

Урядовий чиновник скаржиться, що Кабінет міністрів перетворився в прохідний двір: "В результаті ми маємо хаос, і з наближенням виборів ситуація лише погіршується".

У якості поступки своїм політичним опонентам, Ющенко погодився торік на внесення змін у Конституцію для того, щоб передати парламенту частину президентських повноважень. І, тільки-но ці зміни набутили законної сили, парламент відправив у відставку Кабінет міністрів, що прийшов на зміну уряду Тимошенко.

Брянский губернатор рассказал о бизнесе сыновей В штабе Навального в Челябинске появился новый координатор Пятилетний ребенок из Магнитогорска установил новый рекорд России по подтягиванию Дерево рухнуло в детском саду Руководство Брянской области поздравило строителей с профессиональным праздником

Лента новостей