23.03.2006 13:32

Тимошенко не звикла працювати так повільно, як Єхануров

Тимошенко не звикла працювати так повільно, як ЄхануровТимошенко не звикла працювати так повільно, як ЄхануровЮлія Тимошенко не погоджується з думкою Юрія Єханурова про те, що новий уряд після виборів може формуватися до середини літа. "Я не звикла так повільно працювати, як Єхануров. Я вважаю, що ми, всі політики, маємо право тиждень витратити на те, щоб утрусити всі свої протистояння, знайти необхідне порозуміння і видати країні нормальний дієздатний уряд. І я вважаю, що тримати це до середини літа – це просто є неповага до суспільства", – заявила Юлія Тимошенко, відповідаючи на запитання у прямому ефірі телеканалу НТН увечері в середу, 22 березня.
На зауваження щодо можливої затримки процесу формування нового уряду через післявиборчі судові процеси Тимошенко відповіла: "Є скорочена процедура судових розглядів, вона не перевищує трьох днів, і тому не потрібно на це посилатися".
"Я б радила політикам не шукати підстав, щоб затягувати формування нового уряду на півроку, – заявила вона. – Я вважаю, що люди в Україні заслужили всіма своїми голосуваннями, стояннями на всіх майданах всіх кольорів, просто заслужили від політиків хоч якоїсь чесності, послідовності і динамічності".
"Взагалі я вважаю, що навіть на 60 днів кидати країну в безвладдя, в хаос ми не маємо права. Тиждень – на те, щоб створити більшість, призначити уряд і працювати", – наголосила Юлія Тимошенко.
Вона також відкинула припущення ведучого, що нормальний, дієздатний парламент в Україні може бути сформований тільки через багато років – коли в українських політиків з’явиться достатня політична культура.
"Ви що, хочете ще років 20 пожити в тому хаосі? Я прошу, не народжуйте песимізм у людей. Я вважаю, що під час президентських виборів ми зробили перший крок, ми виграли перший бій, і тепер не зупиняємося на півшляху і виграємо другий бій – парламентські вибори. І після того, я думаю, у нас буде все нормально, і не потрібно чекати 20 років, поки окультуриться політикум", – сказала Тимошенко.
При цьому Юлія Володимирівна додала, що "жадібність ще в світі не зникла, навіть в найбільш цивілізованих країнах".
"Просто потрібно приводити людей, які свої інтереси відрізняють від державних, – пояснила вона. – Це просте, нормальне завдання. Значно легше, ніж побудувати супутник космічний. Просто потрібно вчасно прибирати від влади тих, хто не тримає позицію".
Екс-прем’єр зауважила, що "політики, коли вони з опозиції переходять до влади, то найвище випробування, що є у них в житті, – це випробування владою", яке багато політиків не витримують.
"Від першого хабара ще здатні відмовитися, а до другого хабара вже рука просто тягнеться, і відмовитися неможливо. І тому потрібно їх не відмивати, не відчищати, не показувати, що отут вони зі спини, може, грязніші, але взагалі вони так і непогані. А потрібно міняти їх швидше. Побачивши, що політик не витримав випробування владою, потрібно приводити тих, хто більш надійний", – сказала Тимошенко.
На запитання, чи витримала випробування владою сама Юлія Тимошенко, вона нагадала: "Двічі мене випробувала система – і двічі я краще розставалася з посадою, ніж з принципами, які лежать в основі наведення порядку в суспільстві".
Відповідаючи на запитання, чи змінилося в неї ставлення до міністра оборони Анатолія Гриценка і міністра фінансів Віктора Пинзеника, які після відставки її уряду залишилися працювати в уряді Єханурова, Тимошенко зазначила, що з повагою ставиться до обох міністрів: "Це достойні були міністри в моєму уряді. І я вважаю, що якщо б усі були такими міністрами, то уряд спрацював би значно краще... І думаю, що ми будемо ще працювати разом".
Вона також додала, що сьогодні "потрібно віддати належне Пинзенику – він не працює зараз в уряді, він – єдиний міністр, який балотується, який поклав заяву про відпустку і пішов балотуватися. В тому теж є честь політика".
Можливість розпуску новообраного парламенту через неспроможність створити більшість і сформувати уряд Юлія Тимошенко виключає. "Дійсно, в новій Конституції закладено право Президента розпускати парламент, якщо за 60 днів не буде сформована більшість. Але хочу вам сказати, що це не така повсякденна норма. Розпуск парламенту в політиці – це ядерний вибух. Це практично руйнація стабільності, це руйнація порядку", – нагадала вона, зауваживши, що саме тому Президент, маючи "таку зброю", мусить користуватися нею в абсолютно виняткових випадках.
"І я хотіла б, щоб Україна демонструвала не хаос, не руйнацію всіх інститутів державних заради того, щоб владу комусь там утримати, а все ж таки щоб стабільність була головною провідною лінією нашого життя. Але стабільність не заради консервації всіх негараздів, які у нас були всі останні роки, а заради наведення порядку", – підкреслила Тимошенко.
Вона висловила впевненість у тому, що "люди проголосують так, що в парламенті природні за своїми ідеологічними баченнями сили створять більшість", і парламент розпущений не буде, а вже на третій-четвертий день після виборів почнеться формування парламентської коаліції.
"Я впевнена в тому, і я не дам нікому ту справу відкласти. Тому що люди зачекалися вже, і вони хочуть побачити результат – результат свого вибору", – заявила Юлія Тимошенко.
На запитання, чи не збирається вона після виборів хоч трохи відпочити, Юлія Володимирівна зазначила: "Мені здається, що далеко не все гаразд в країні, щоб спати і пити каву. Я думаю, що я між справами знайду час відпочити".
"І взагалі – я хочу, щоб у людей не було ніякого песимізму. Я хочу, щоб ми знали, що нам не 15 років потрібно чекати змін, а за 1-2 роки напруженої командної роботи можна демонструвати прекрасні стандарти побудови життя в Україні. І не тільки нашими революціями буде захоплюватись світ, а і тим, які стандарти може народити Україна у світі. Я вірю в це, і я хочу трошечки додати оптимізму тим, хто мене бачить. Перемога України – не за горами", – підсумувала вона.

Он голосовал за повышение пенсионного возраста. Депутат Павел Завальный Брянска пенсионерка фиктивно прописала иностранца в сгоревшем доме Смертельную опасность несут хлеб, сладости и газировки Предстоящий пик заражений коронавирусом в России эксперт «обещает» через 2-3 недели Под Почепом нашли артиллерийский снаряд

Лента новостей