05.02.2006 14:44

Як це було. Рівно рік тому Юлію Тимошенко обрали прем'єром

Під час голосування у Парламенті її кандидатура набрала рекордну кількість голосів 373 депутата. Після голосування, під оплески Тимошенко отримала букет білих троянд. І заявила, що за жодних обставин не розчарує людей.
По-перше, це було красиво. Та й із таким тріумфом країна не отримувала ще жодного прем’єра. І навряд чи долю Тимошенко вирішила відповідна таємна угода, укладена між двома потенційними кандидатами у Президенти ще влітку 2004-го. Просто запропонуй глава держави на посаду керівника Уряду когось іншого, його навряд чи зрозуміли насамперед ті, хто зробив його Президентом.

Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України (лютий-вересень 2005):
- Я хочу завірити вас у тому, що я ні за яких обставин не розчарую ні народ України, ні Президента України, ні кожного з вас. Я хочу, щоб ви знали, що ця довіра, яку ви мені висловили, - найцінніше, що є у моєму житті. І я жодним своїм кроком цього не зіпсую.

Уряд Тимошенко – це нове слово у вітчизняній політиці. Свідчення цьому вже сама процедура затвердження міністрів – просто у Верховній Раді прем’єр виголошує прізвища, а Президент одразу ж підписує накази. Дивував і принцип підбору кадрів: спочатку моральні якості, а вже потім професіоналізм. Але Президент був упевнений – ноу-хау обов’язково спрацює.

Віктор Ющенко, Президент України:
- Я переконаний, що це люди, які забезпечать виконання тих завдань, які поставив перед ними Майдан і Президент. Моє прохання допоможіть цьому Уряду. Станьте пліч-о-пліч. Давайте будемо братами і сестрами перед таким іспитом, якому варто присвятити життя.

Прем’єр Тимошенко – це насамперед гламурна картинка. Жіночий символ нової влади, який спокійно можна відправити навіть до Франції, не ризикуючи червоніти за її манери чи туалети. Це згодом стиль роботи Кабінету Леді Ю назвуть якісним пі аром. А спочатку влада пишається публічністю та відкритістю, яку ледь не щовечора демонструють теленовини. Міністри відвідують музеї та театри, їздять на ковзанах та конях, демонструють приватні дачі та службові розкладачки. У гуманітарного віце-прем’єра ідей не бракує.

Микола Томенко, віце-прем'єр-міністр України (лютий-вересень 2005):
- Ми з Пинзеником конкуруємо за те, хто раніше приїде, а є інші люди, які конкурують за те, хто пізніше поїде. Здебільшого, це Юлія Володимирівна і Сергій Терьохін.

Демократизм відпочинку дивним чином межує з авторитаризмом у роботі. Засідання Уряду подеколи тривають півдоби, однак бурхлива діяльність бажаних результатів не приносить. Економічні показники з негативних переходять до загрозливих, а населення відчуває на собі по черзі кілька соціальних криз – м’ясну, цукрову, бензинову.

Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України (лютий-вересень 2005):
- Я відчуваю по напрузі роботи в Уряді, що ми ще довго на ковзанах не покатаємося. І навряд чи кудись ще вийдемо. Ну і після ковзанів це хіба що стрибання з парашутом. Ну, у нас, до речі, кожен день в Уряді стільки екстримів, що нам вже нікуди не хочеться, у нас щодня є такі серйозні речі, які додають адреналіну.

Перша публічна суперечність між Президентом та Прем’єром виникає під час кризи нафтопродуктів. Два знані економісти мають різні погляди на шляхи її владнання. Жорстка Тимошенко не бажає йти на поступки російським трейдерам, за що безпосередньо в їхній присутності отримує від Ющенка пропозицію подати у відставку. Втім, це не завадить главі держави за кілька тижнів, під час святкування річниці Незалежності, назвати роботу Уряд відмінною. Після звільнення зіркового Кабінету йому закинуть професійні прорахунки та лобіювання інтересів окремих фінансових груп. Хоча й тоді Президент не приховуватиме – рішення насамперед політичне.

Віктор Ющенко, Президент України:
- Я бачу, як посадовці захопилися пі аром настільки, що не вистачає часу на роботу. Життя без камер вони вже не уявляють.

Політичні експерти до сьогодні сперечаються, чи не був публічний розкол помаранчевої команди ідеєю самої Юлії Володимирівни. Скандал з відстороненої від влади реформаторки – гарний стартовий майданчик на виборах. Єдине у чому аналітики одностайні - Леді Ю, зробить усе можливе і неможливе аби повернутися до цього будинку у статусі господині.

На сайте Челябинского областного суда изменили решение суда 12-летней давности Под Брянском на объездной произошло серьезное ДТП Сегодня вспоминают жертв беспрецедентной жестокости в Беслане В ГИБДД предупредили брянских водителей об опасных люках и отключении электричества В Карачевском районе нашли 22 артиллерийских снаряда

Лента новостей