18.01.2007 18:13

Лікарі стверджують: ніщо не могло б врятувати Кушнарьова

Лікарі єдині в думці, що поранення, одержані народним депутатом Євгеном Кушнарьовим, були несумісні з життям.

Про це повідомили медики, постійно присутні при всіх операційних і реанімаційних заходах, спрямованих на порятунок життя Кушнарьова, а також лікарі з багаторічним стажем.

Зокрема, головний анестезіолог Фелікс Глумчер зазначив, що Кушнарьов поступив у лікарню з великою крововтратою й позамежно низьким артеріальним тиском. "Вливання великої кількості крові в цій ситуації не могло врятувати ситуацію. У таких випадках кров просто перестає згортатися й її кількість вже не має ніякого значення", зазначив він.

У свою чергу директор науково-практичного центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф Георгій Рощін зазначив, що "для компенсації крововтрати потерпілому Кушнарьову компоненти крові були в достатній кількості".
За його словами, в ході операції для компенсації крововтрати переливали компоненти крові, а також було проведено переливання свіжозаготовленої крові необхідної групи й пряме переливання крові від обстежених донорів. Було сформовано банк крові для подальшого проведення інтенсивних реанімаційних заходів.

"Резерв крові був достатній для проведення й подальшої гемотрансфузії. Проте, як показує практика, травми такого характеру несумісні з життям", підкреслив Рощін.

Крім того, заступник міністра Юрій Гайдаєв (25 років стажу роботи в системі надання екстреної й невідкладної медичної допомоги) зазначив, що "з мого багаторічного клінічного досвіду можу сказати, що подібні травми, викликані вогнепальним пораненням печінки й нирки, практично завжди закінчуються летально".

"Печінка - це той орган, пошкодження якого викликає масивну кровотечу. А характер кульового поранення з практично повним руйнуванням цього органу не дає можливості, в більшості випадків, "ушити" печінку й зупинити кровотечу", - сказав Гайдаєв.

За його даними, в Ізюмській лікарні була достатня кількість крові та її компонентів, але, на жаль, цей факт не міг мати вирішального значення.

Також голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтеєва зазначила, що вогнепальні поранення печінки - це несумісно з життям.

"На жаль, такі травми - це великі крововтрати, компенсація яких просто неможлива. Я, як лікар, можу сказати, що це травми несумісні з життям", - сказала вона.

Бахтеєва впевнена, що подовжені години життя Кушнарьова - це винятково професіоналізм лікарів і точність організації медичних заходів. "Дії лікарів у даній ситуації були абсолютно адекватними, точними, своєчасними й правильними. Крові та препаратів крові впродовж усіх критичних годин із моменту надходження Євгена Петровича до скорботного моменту констатації смерті, було достатньо. Всі допомоги були надані своєчасно й високопрофесійно", - підкреслила лікар.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк стверджує, що Кушнарьов помер через неготовність районної лікарні міста Ізюм Харківської області надати повноцінну термінову допомогу в такому разі. За словами заступника міністра, на рівні районних лікарень обов’язково повинен бути сконцентрований потенціал, який не потребує втручання міністра. Він пояснив, що якщо пацієнт у випадку, подібному до випадку з Кушнарьовим, не помер протягом перших двох годин, то це означає, що надія на його порятунок була.

У зв’язку з цим заступник міністра підкреслив, що це говорить про те, що депутат помер не від поранення, а безпосередньою причиною його смерті є втрата крові.

Він сказав, що часто в летальних випадках лікарі говорять, що вони зробили все можливе. Проте, за словами Івасюка, в цьому випадку лікарі Ізюмської лікарні навряд чи можуть таке сказати.

Кушнарьов отримав вогнепальне поранення у вівторок, 16 січня, під час полювання в Харківській області. Помер 17 січня на 56-м року життя. За фактом вогнепального поранення порушено кримінальну справу за статтею "вбивство з необережності".

Поховають Кушнарьова 19 січня о 13:00 на 2-му міському цвинтарі на центральній алеї поруч з могилою колишнього губернатора Харківської області Олександра Масельського.

3,7 триллиона рублей потерял российский бизнес за время эпидемии. А будет еще больше Фургал не одобрил акции протеста в Хабаровске Общественные организации в России и в частности Самары «Пока президент будет у власти, умирать не собираюсь». Таежный фермер поделился «секретом» своего долголетия В Брянске взлетели цены на хлеб

Лента новостей