15.02.2007 23:54

Міноборони обіцяє оновити вітчизняні літаки і танки

Українських солдатів вже восени взують замість чобіт та онуч у шкарпетки та сучасні армійські черевики. Крім того, армія перейде на єдиний стандарт тканини для пошиття форми. Окрім нового взуття та форми модернізація торкнеться і військової техніки. Обороннне відомство обіцяє оновити вітчизняні літаки і танки.Вщент заповнені цехи в яких кипить робота. Таким показують міністру оборони Львівський авіаремонтний завод. Керівництво розповідає - потужності нині завантажені на 120%. Від замовників не має відбоїв, щоправда усі вони іноземні. Радянські винищувачі семейства МІГів злітаються на ремонт до Львова переважно із азійських країн. За модернізацію кожного літака держави третього світу сплачують сотні тисяч доларів, чим і підримують українських авіаремонтників.

Василь Ждань, заступник директора з виробництва львівського авіаремонтного заводу: "Обсяги виробництва займають для інозамовника, якщо у відсоткових цифпах взяти, то це для міністерства оборони получається від 5 до 10%, а остальне - це ми виживаємо за рахунок работи для інозамовника".

Літаки ж для українських повітряних сил своєї черги на ремонт очікують просто неба. Так триває з 95 рокую. врятувати ці колис грізні крилаті машини від потрапляння у металобрухт ще можна, кажуть фахівці, були б кошти. На ремонт кожної необхідно понад мільйон гривень.

Подібна ситуація і на Львіському танкоремонтному заводі. Його майже тисячний колектив виживає завдяки регулярним замовленням від армій Азейбарджана, Грузії, Йемена та навіть Сполучених Штатів. США щоправда замовляє броньовані транспортери техдопомоги для іракської армії. Українським ж збройним силам танкоремонтники Львова пропонують свою нову розробку - пожежний танк. Він єдиний може успішно долати пожежі на складах боєприпасів.

Олександр Мирошніков, головний інженер львівського танкоремонтного заводу: "Ми мали 25 машин - тепер лишилося 20. Але чекаємо фінансування і в виробництво ми вже запустили. Маємо давальчеську сировину. Пожарні машини бронітанкова служба нам забеспечила міністерство оборони України. І ми готові як только пройде фінанування робити для міністерства оборони таку техніку".

Міністр оборони сподівається - українська армія скоро збільшить замовлення зброярям. цього вимагає стан військової техніки, яка 15 років суттєво не оновлювалась. У цьогорічному бюджеті на її ремонт та модернізацію передбачено понад мільярд гривенью Закладаються кошти і на нові розробки.

Анатолій Гриценко, міністр оборони: "Там є близько 62 мільйонів на розробку ракетного комплекса, там є і програма корвет, там є і танк оплот, там є і сучасна нова радіо-локаційна станція для повітряних сил. так само тма закладено відновлення техніки, продовження ресурсу техніки для усіх трьох видів збройних сил".

Проте як зазначає міністр - такі плани у прямій залежності від наповнюваності бюджету. Гриценко каже, що Мінфін запевняє - цьогоріч армію профінансують на 100%. Але чільник оборонного відомства не хоче наперед загадувати скільки танків та літаків вдасться оновити 2007-го.

Зі Львова, Роман Недзельський, андрій Безсмертний, 5 канал

Василий Уткин о нападении: «Может быть только одна причина и только два человека» Масштабная реконструкция аэродромного комплекса в Челябинске началась Брянская молодежь собралась на концерте Егора Крида Под Навлей два часа тушили горящий телятник Пользователи социальных сетей возмещены открытыми люками

Лента новостей