15.02.2007 23:53

Парламент Естонії хоче демонтувати радянські пам'ятники, президент - проти

Демонтувати пам'ятник радянському воїну у центрі Талліна ухвалив парламент Естонії. Проте президент країни не підписав цього закону. Ця ситуація вкотре загострила відносини між Естонією і Росією. Адже офіційний Таллін вважає, що пам'ятники російським воїнам звеличують радянську окупацію країни. Естонський парламент затвердив у третьому остаточному читАнні закон «Про знесення заборонених споруд». Цей документ передбачає перенесення пам’ятника радянському воїну з центра Таллінна. «За» проголосували сорок шість депутатів, «проти» - сорок чотири. Росія категорично відреагувала на таке рішення парламенту.

Борис Гризлов, Спікер Державної Думи РФ: "Считаю, что принятие этого закона в третьем чтении существенно осложнит отношения между Эстонией и Россией".

Міністерство закордонних справ Російської Федерації попереджує про погіршення відносин між двома країнами у відповідь на перенесення пам’ятника. Депутати Державної думи погрожують економічними санкціями і звинувачують естонських парламентаріїв у профашистських настроях. Натомість естонські політики просять не спекулювати довкола монумента. Вони називають його політичним, оскільки він розташований не на цвинтарі і не на місці бою. На їхню думку, він звеличує радянську окупацію Естонії, розпалює ворожнечу і спричиняє порушення громадського порядку.
Урмас Пает, Міністр закордонних справ Естонії: "Ми не можемо дозволити вшановувати у центрі нашої столиці тоталітарні режими, які окупували нашу країну. Ми не можемо дозволити зловживання історією і пам’яттю про жертви війни з політичною метою. Ми хочемо вирішити цю проблему цивілізовано – перенести пам’ятник у спокійніше місце".
Для набрання чинності закону «Про знесення споруд» необхіден підпис президента країни. Проте голова держави Тоомас Хендрік Ільвес відмовився підписувати документ. Він вважає, що закон суперечить Конституції країни. Президент має право повернути законопроект на доопрацювання до парламенту зі своїми зауваженнями. Якщо депутати їх не врахують, президент може звернутися до Державного суду. Його рішення буде остаточним.
Олена Гнесь, 5 канал

Лукашенко и Путин обсудили ситуацию, связанную с Белоруссией Как рождаются «несовременные» истории, знает Анастасия Федорова Вылет рейса Москва—Токио задержан из-за сообщения о минировании Политолог Соловей идет в политику Брянцам рассказали, как остаться в живых на скользких дорогах

Лента новостей