09.06.2006 15:54

Планета живе футболом

Сьогодні о 19.00 за київським часом матчем Німеччина – Коста-Ріка на мюнхенській Альянц Арені стартує 18-й чемпіонат світу з футболу
Нас очікує місяць справжнього футбольного свята.

170 чемпіонів

Уже нині стало відомо деякі подробиці церемонії відкриття, яка передуватиме стартовому двобою. Почнеться парад відкриття з того, що єдиний наразі триразовий чемпіон світу Пеле та німецька фотомодель Клавдія Шиффер винесуть на арену Кубок світу, який носить ім’я засновника світових першостей Жуля Ріме.

Загалом церемонії відкриття світових першостей проходять за традиційним сценарієм, але цього разу організатори придумали доволі незвичний хід. Частиною святкування має стати парад 170 футболістів, переможців чемпіонатів світу. Передбачено, що ФІФА зможе провести мюнхенською ареною всіх світових чемпіонів, починаючи з 1930 року.

Але зрозуміло, що чемпіонів світу довоєнних першостей, членів збірних Уругваю та Італії, вже давно немає серед живих, тому “Альянц Ареною” пройдуть ті, хто здобував звання чемпіона світу вже після Другої світової війни та дожив до старту нинішньої першості. Їх 170 осіб.

Серед цих тріумфаторів виділять окрему колону з 22 футболістів збірної ФРН, які виграли звання чемпіонів світу 1974 року. Незважаючи на те, що з моменту їхнього тріумфу минуло 32 роки, всі члени того “золотого” бундестіму живі та здорові. Серед тих, хто пройде “Альянц Ареною”, будуть і голова оргкомітету турніру Франц Беккенбавер, і екс-бундестренер Берті Фогтс.

У всьому іншому церемонія відкриття буде цілком традиційною. Знайдеться тут місце і костюмованому шоу та танцям, які представлять різні історичні області Німеччини. Відкриють же турнір виступ канцлера країни Анґели Меркель, а також привітання президента ФРН Хорста Келлера та голови ФІФА Зеппа Блаттера.

Пані Меркель, до речі, у вівторок дала спеціальну вечерю Юргену Клінсманну та його команді. Під час цього прийому бундесканцлер сказала бундестренеру, що вся країна триматиме “схрещені пальці” за успіх збірної. До слова, керманич бундестіму впевнений в успіху власної команди. Клінсманн уже розпорядився забронювати 54 кімнати в одному з фешенебельних готелів поблизу Мюнхена до 9 липня – останнього дня чемпіонату світу. А це означає: Юрген розраховує, що його збірна зіграє у фінальному матчі першості.

ООН заздрить ФІФА

А генеральний секретар ООН Кофі Аннан вважає, що чемпіонат світу з футболу зможе об’єднати весь світ так, як не здатна жодна інша подія.

“Футбол – єдиний вид спорту, популярний практично в кожній країні. У нього грають люди всіх рас і релігій, тому вважаю, що футбол схожий на Організацію Об’єднаних Націй, яку я очолюю”, – зазначив Аннан у статті, написаній спеціально для німецької газети Bіld am Sonntag.

“Доволі показовий також той факт, що членами ФІФА є 205 футбольних федерацій, у той час як ООН налічує тільки 191 країну-члена. У цьому ми можемо лише позаздрити ФІФА”, – сказав генеральний секретар ООН.

Спортивна модель змагань між збірними на світовій першості з футболу повинна стати зразком для суперництва між країнами в реальному житті, вважає пан Аннан.

“Причому якщо у футболі збірна, котра забила гол, виходить уперед у рахунку, то країни-члени ООН повинні змагатися в зменшенні рівня дитячої смертності, боротьбі зі СНІДом, збільшенні кількості людей, яким доступне навчання”, – переконаний глава ООН.

Окрім інтерв’ю німецькому виданню, генеральний секретар ООН Кофі Аннан і президент ФІФА Йозеф Блаттер виступили зі спільною заявою і закликали використати “чарівну силу футболу” в боротьбі за мир і благополуччя в усьому світі.

“Футбол – глобальна мова, вона здатна звести мости через соціальні, культурні та конфесіональні розділові лінії. Ця гра сприяє особистому розвитку та росту, вчить нас працювати спільно і знаходити справедливість, формує почуття власної гідності та відкриває двері для нових можливостей. А це може сприяти благополуччю всіх груп населення й країн, – ідеться у спільній заяві. – Торік на всесвітній зустрічі на вищому рівні керівники всіх країн світу заявили, що спорт може сприяти зміцненню миру та розвитку, створенню атмосфери терпимості та взаєморозуміння. Впродовж наступних декількох тижнів, коли увага мільярдів людей в усьому світі буде прикутою до Кубка світу ФІФА, ми закликаємо гравців і вболівальників підтримати нас у досягненні нашої мети”.

Передбачені проблеми

Чи не основною проблемою організаторів першості є погода. У Німеччині ніяк не настане літо. Навіть на півдні країни температура знижується майже до нуля градусів, удень часто падають холодні дощі. Це викликає занепокоєння та порівняння з 1974 роком, коли в цій державі проводили минулу першість. Тоді через дощі декілька разів виникали проблеми проведення матчів. Й інколи футболісти бігали не зеленою галявиною, а справжнісіньким болотом.

Наразі прогноз метеорологів на більшу частину першості доволі оптимістичний. У п’ятницю, в день відкриття чемпіонату світу, в Мюнхені має бути ясно, на момент стартового свистка арбітра Горасіо Елізондо німецькі синоптики пророкують 19 градусів тепла. Крім того, в Англії закупили спеціальну систему створення високого атмосферного тиску, що має створювати ясну погоду під час більшої частини чемпіонату.

В інші дні денна температура доходитиме до 28 градусів тепла, а от ночі, як і раніше, будуть холодними.

Окрім проблем із погодою, в Німеччині занепокоєні великою кількістю футбольних фанатів. Німецькі поліцейські пообіцяли приїжджим уболівальникам, що безжалісно штрафуватимуть і висилатимуть із країни тих, хто порушуватиме її закони. “Співчуття до хуліганів у нас не буде. Ми знаємо, що до нас вирушить чималий десант із Польщі, Швейцарії, Англії, крім того, прибудуть 1200 агресивно налаштованих італійських “ультраз”. При першому порушенні закону іноземним уболівальникам просто показуватимуть “жовту картку”. За повторну провину порушника автоматично оштрафують на 500 євро і вишлють із країни. У виняткових випадках дисциплінарних правопорушень винуватця помістять у в’язницю на десять днів”.

Ще одним чинником, який створює напруження довкола першості, є ймовірність приїзду в Німеччину президента Ірану Махмуда Ахмадінежада. Його висловлювання про Ізраїль викликають занепокоєння в німецьких політиків, тим паче, що заперечення Голокосту в країні, яка приймає чемпіонат світу, є кримінальним злочином. Тому, якщо Ахмадінежад усе-таки приїде на матч збірної своєї держави, скандалу уникнути не вдасться.

“Футбол поєднує”

Символічна збірна дружин українських футболістів презентувала акцію підтримки “Футбол поєднує”. У ній узяли участь дружини футболістів збірної України: Христина Гусіна, Надія Тимощук, Ольга Аленова (дружина Олександра Шовковського), Любов Свідерська, Маргарита Сичкарь (дружина Владислава Ващука), Ольга Несмачна, Златослава Федорова.

“Збірна України вперше бере участь у чемпіонаті світу. Це гарний привід для підвищення значимості нашої держави у світі загалом і кожного українця зокрема. Наші хлопці в Німеччині захищатимуть ім’я України й боротимуться за її честь і престиж, – заявили учасниці акції. – Шматочок тепла і любові від серця кожного українця для них дуже важливий, і тому ми своєю акцією ставимо мету об’єднати більш ніж 50 мільйонів українських сердець у всьому світі, які битимуться в унісон й активно підтримуватимуть нашу збірну команду в Німеччині”.

“Коли грають наші чоловіки, завжди переживаємо й усіляко їх підтримуємо. Тепер вирішили перетворити нашу енергетику та почуття вболівальників збірної на активну підтримку, – зазначено в заяві. – Багато хто з уболівальників не вміє грати у футбол так, як це роблять гравці збірної, але це не означає, що вони не зможуть допомогти нашій команді в Німеччині. Кожен повинен підтримувати нашу збірну так, як ніколи в житті. Футбол поєднує нас заради успіху, тому ми повинні об’єднатися заради футболу, тому ми разом граємо, вболіваємо і перемагаємо”.

Навсегда остается иммунитет у переболевших ковидом людей С номера Сбербанка звонят мошенники и пугают списанием средств. Что делать? 12 современных машин скорой помощи купил в Челябинскую область Благотворительный фонд РМК Скачать казино Вулкан 777 может каждый из нас ХК «Металлург» приглашает фанатов команды на праздник

Лента новостей