01.06.2006 11:35

Президент наголошує, що держава гарантує повну підтримку розвиткові всіх мов в Україні

Президент наголошує, що держава гарантує повну підтримку розвиткові всіх мов в УкраїніПрезидент наголошує, що держава гарантує повну підтримку розвиткові всіх мов в УкраїніПрезидент України Віктор Ющенко наголошує, що держава гарантує повну підтримку розвитку всіх мов в Україні, і закликає регіональних політиків не спекулювати на мовній темі. Про це він заявив сьогодні у Донецьку на нараді з адміністративно-господарським активом Донеччини.

Президент наголосив, що питання статусу певної мови в державі визначається лише на законодавчому рівні й не належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Віктор Ющенко нагадав, що ст. 10 Конституції України «чітко й однозначно» дає визначення статусу мов в Україні. «Статусу регіональної мови не існує в жодному законі», – відзначив він.

Щодо зміни статусу певної мови, Президент підкреслив, що цей процес чітко регламентований Основним Законом. «Для цього має бути відповідна ініціатива Президента або двох третин конституційного складу Верховної Ради. Це єдина правова дорога зміни статусу мови», – зазначив Віктор Ющенко.

Президент України зауважив, що українська мова розвивається не за рахунок інших мов, і закликав політиків «не шукати проблем там, де їх немає». Він акцентував на тому, що розвиток мов національних меншин перебуває у повній компетенції місцевої та центральної влади.

Глава держави також додав, що усі рівні влади повинні мати «чітку і ясну політику розвитку державної мови». «Державна мова – це один з атрибутів держави, а не лише форма комунікації», – заявив В. Ющенко.

Арестован водитель автокрана, задавившего девочку-подростка Медведев распорядился о кругосветной экспедиции трех парусников к Антарктиде Воздушно-десантным войскам России придадут новые формирования В чем преимущества Азино777? Завораживающий танец осьминога показал изменение его форм (видео)

Лента новостей