07.06.2006 11:24

Збірна Англії

Сорок років минуло відколи родоначальники футболу на рідній землі завоювали свій перший та поки що останній титул чемпіонів світу. Незважаючи на це, перед початком кожного Чемпіонату Світу та Європи збірну Англії прирівнюють до числа потенційних володарів одного з комплекту медалей, вважаючи представників Туманного Альбіону одними із фаворитів будь-якого турніру. Букмекери завжди високого оцінюють потенціал англійців, однак «островитяни» постійно їх розчаровують, не виправдовуючи їхніх очікувань, уболівальницьких сподівань та виданих їм авансів.
Останнє вагоме досягнення збірної Англії датується 1990 роком, коли на Чемпіонаті Світу в Італії команда дійшла до півфіналу. Поступившись у серії після матчевих пенальті, англійці під проводом сера Боббі Робсона програли і матч за третє місце господарям турніру. Нинішній тренер збірної Англії Свен-Горан Ерикссон за час управління командою оформив своєрідний дубль, максимум виводячи «островитян» до чвертьфіналу двох найпрестижніших турнірів світу. Справедливості заради зазначимо, що в обох випадках англійці поступалися майбутнім фіналістам. На Чемпіонаті Світу у Японії та Кореї збірна Англії, вийшовши вперед завдяки голу Майкла Оуена, в підсумку поступилася (1:2), як потім з’ясувалося тріумфаторам турніру — збірній Бразилії. Два роки по тому підопічні Свена-Горана Ерикссона теж на стадії чвертьфіналу в після матчевій серії пенальті виявилися гіршими за господарів турніру — збірну Португалії, яка в підсумку дійшла до фіналу, але у вирішальному матчі сенсаційно поступилася грекам.
Невиразний виступ збірної Англії на Чемпіонаті Європи у Португалії та постійні плітки, що звиваються навколо головного тренера команди, весь час загрожували Свену-Горану Ерикссону звільненням. Однак Асоціація футболу Англії довірила шведу керувати національною командою у кваліфікаційному раунді до Чемпіонату Світу. Англійська збірна під керівництвом Ерикссона досить упевнено пройшла груповий турнір, лише раз сенсаційно поступившись збірній Північної Ірландії. Щоправда до цього збірна Англії здобувала перемоги у шести матчах поспіль. Фінішували у своїй групі «островитяни» на першому місці, втративши усього п’ять очок. Найбільше досягнення, за яке уболівальники Англії вдячні Ерикссону, — це розгром збірної Німеччини (5:1) 2001 року під час кваліфікації на Чемпіонат Світу на їхньому.
Головний тренер команди напередодні Чемпіонату Світу зіткнувся з численними кадровими проблемами. Особливо слабко виглядає напад родоначальників футболу. Ерикссон розраховує на травмованого Руні, Майкла Оуена, який далекий від своєї оптимальної форми, та молодого форварда «Арсеналу» Тео Уолкотта, який ще навіть за свій клуб серйозно пограти не встиг. Уолкотту трохи більше сімнадцяти років, однак спеціалісти відзначають наймовірну швидкість цього форварда. Інший гравець атаки Майкл Оуен не виходив на поле ще з початку нового року після зіткнення з партнером по збірній Полом Робінсоном, який захищав ворота «Тоттенхема» у матчі прем’єр-ліги. На щастя для англійців, оклигали після травм капітан «Челсі» Джон Террі та захисник «Арсеналу» Джо Коул. Розраховувати на успіх збірна Англії може за рахунок свого потужного півзахисту, де грають Бекхем, Лемпард та Джеррард. Традиційно сильний за підбором виконавців і захист команди. Щоправда беки «МЮ» Ріо Фердинанд та «Арсеналу» Сол Кемпбелл не дуже рівно відіграли сезон за свої клуби. Можливо, гра захисника «Челсі» Джона Террі надихне решту самовіддано боротися за кожен м’яч.
Так і цього разу. Глянеш на склад збірної Англії і просто не можеш не віднести їх до числа фаворитів. Прізвища футболістів говорять самі за себе, адже більшість з гравців команди відіграють важливу роль у складі своїх клубів, які у свою чергу є грандами світового футболу. Однак окремі прізвища, як відомо, у футбол не грають. На рівні збірних перемагає той, хто має у наявності не лише окремих «зірок», а може створити з них боєздатний колектив.

СССР — Англія — 2:2
Бразилія — Англія — 0:0
Англія — Австрія — 2:2
СССР — Англія — 1:0
Інші досягнення: —
Місце в рейтингу ФІФА: 10

Шанси на перемогу в Німеччині: 8/1
Головний тренер: Свен-Горан Ерикссон (Швеція)
Ключовий гравець: Стівен Джеррард
Капітан «Ліверпуля» став кращим гравцем прем’єр-ліги сезону 2005/2006. Півзахисник, який може вміло розпочати та завершити атаку, а також ефективно зіграти у відборі.
Головна надія: Вейн Руні

На разі уся Англія схрестила пальці в очікуванні на якнайшвидше одужання форварда «МЮ», який став найяскравішим відкриттям останнього Чемпіонату Європи у Португалії. Очікується, що Руні зможе вийти на поле на пізніших стадіях світового форуму.

Энергетиков наказали за рухнувший столб в Мглине Личный ад Нины Сазоновой: как любовь к сыну бросила актрису на самое дно жизни Путин признал выборы президента в Белоруссии состоявшимися Полицейские советуют увеличить число участников акций протеста? На США обрушились потоки песчаной пыли из Сахары

Лента новостей