15.02.2007 23:52

Стрітенські прикмети в наш час неактуальні

Сьогодні стрітення - здавна шановане свято. Кились цього дня українці взагалі не працювали. І вірили, що саме п'ятнадцятого лютого можна дізнатися, якою буде весна.Нічиєю закінчився традиційний, щорічний поєдинок зими і весни. Етнологи і знавці народної мудрості розводять руками. Стрітенські прикмети в наш час неактуальні, особливо для урбанізованого Києва.

Альберт Фараон, магістер етнології: "Всі прикмети стверджують - якщо переможе холод то скоро буде тепло, ск5оро буде весна. І навпаки. В нашому суспільстві, в урбанізованому. в містах не можуть діяти ніякі прикмети, тому що в нас зруйнована еко-система. Але по селах. по регіонах все це ще діє. і я думаю є багато людей. які притримуються прикмет".

Тривалих прогнозів не роблять і синоптики. Ручатися за погоду можуть лише на десять днів. Кажуть, наступна декада полякає киян двома похолоданнями. Втім незначними. До мінус семи градусів удень буде сімнадцятого - вісімнадцятого лютого. Але вже наступного дня потеплішає до нуля, а двадцятого - до трьох тепла. Нульову позначку термометра і ймовірні морози очікують і в останні дні лютого.

Світла Кулініч, провідний синоптик Українського Гідрометцентру: "Повітряна маса суха - тому вся ця процедура - 17. 18 і навіть ще будемо так казати 20, 19 - на Київщині вона буде йти під знаком холоду без опадів, невелички сніжок пройде може сімнадцятого вночі".

Втім кияни більше вірять у прикмети, а не прогнозам. Стверджують, Київ потік струмками, отже - скоро весна. Та й настрій - весняний.

Люди: "Сама природа каже сама за себе і так з покон віків іде. Такі прикмети. Яка сьогодні погода. клімат який сьогодні - значить це признак весна буде рання чси пізня. Буде - пізня.
Як на мене то в природи немає поганої погоди, і така мене влаштовує - аби життя продовжувалося. Весна буде тепла - погода класна. Але трошки ноги підмочив. а так впринципі по службі."


Натомість синоптики стверджують, що весна в Києві розпочалася уже давно. Середньодобова температура лютого така, як зазвичай наприкінці березня.

Алла Козакова, Кирило Шапарь, п'ятий канал

В Москве опять эвакуируют тысячи посетителей торговых центров Выпускать на свободу или нет, это решит компьютер После обыска, проведенного сотрудниками ФСБ, гендиректора оборонного предприятия уволили Защиту домашним питомцам от салютов придумали инженеры Ford Началось извержение крупнейшего вулкана Японии

Лента новостей