02.02.2007 12:07

У Києві відкрилася виставка присвячена Мао Цзе-дуну

У музеї однієї вулиці у Києві відкрили виставку однієї особистості. Нею став засновник Китайської народної республіки Мао Цзе-дун. На виставці представлені збірники творів китайського лідера, цитатники з його висловами, а також одяг та агітаційні плакати часів правління цього керманича Китаю.

Червоні цитатники китайською та російською мовами  - основне знаряддя пропаганди у Китаї у 1950-ті роки. У них - виписки із промов китайського вождя Мао Цзе-дуна. Для багатьох жителів Піднебесної він і досі залишається видатним керівником. Лі-Чао, студент із Пекіна, каже: більшість його співвітчизників шанують і поважають Великого Мао.

Лі Чау, студент: "Ну это наша великий человек, наш герой, китайский герой."

Найбільше на виставці агітаційних плакатів часів правління Мао. На них лозунги, що прославляють тодішнього керівника. На думку українських дослідників, Мао Цзе-дун дійсно здійснив прорив у розвитку Китаю. Однак такі зміни коштували життя майже мільйону людей.

Дмитро Шльонський, директор музею: "Достаточно сложно на сегодня сказать правильно это было или неправильно. В общем-то,  в какой то мере Мао повторял сталинские эти перегибы, которые существовали в истории Советского Союза,  но тем не менее в общем-то Мао заложил действительно огромній фундамент для создания величайшей державі мира, которой сегодня является Китай."

Більшість експонатів виставки, за словами організаторів, привезені із самого Китаю. Частину, зокрема одяг, схожий на вбрання Мао Цзе-дуна, придбали у Парижі. Найцінніше в експозиції - твори китайського керівника. За словами музейників, в Україні такі зібрання - рідкість.

Роман Сухан, Сергій Асауленко, 5 канал


Девять кандидатов борются за кресло депутата Златоуста Разгром ЛДПР? Еще двух депутатов от партии задержали по делу Фургала «ЖЭК напомнил не про «лампочку Ильича», а про свечу Пушкина»: встреча с художником Разбойниковым прошла в темноте при «свете» Японии В Копейске отменили результаты праймериз «Единой России» Самолет «Аэрофлота» экстренно посадили по пути в Москву после анонимного звонка

Лента новостей