23.11.2007 8:06

У Києві вимагали позбавити Пулітцерівської премії брехуна Дюранті

Позбавити американського журналіста Уолтера Дюранті престижної Пулітцерівської премії вимагали у Києві. Раніше подібні акції відбувалися у середовищі української діаспори. Дюранті у тридцятих роках минулого столітті працював кеспондентом газети "Нью-Йорк Таймз" у Москві. Саме цей журналіст активно спростовував інформацію своїх колег про те, що в Україні голод. "Дюранті - не журналіст, а брехун", "Нью-Йорк Таймз" - поверни кривавий Пулітцер". Такими гаслами українською та англійською мовами випускник Колумбійського коледжу Іван Лозинський з однодумцями привертають увагу перехожих. Далі пояснють - Дюранті це американський журналіст, що працював у 30-их роках в Радянському Союзі, а Пулітцер - найпрестижніша журналістська премія, яку він отримав за свої репортажі з СРСР. Дюранті був єдиним західним журналістом, що мав доступ до Кремля і навіть брав інтерв'ю у самого Сталіна. Двічі приїздив до України. От тільки розповіді про Голодомор у своїх статтях він називав не інакше як абсурдом. Хоча у приватних розмовах був іншої думки.

Іван Лозовий, організатор акції: "Сьогодні достеменно відомо з історичних джерел і немає серйозного спору навколо того, що Дюренті знав, що Голодомор відбувається в Україні. Він про це приватно признавався іншим журналістам, дипломатам. Але у своїх репортажах він свідомо писав брехню. В першу чергу він робив це тому, що був дуже захвачений цим великим експериментом комунізму".

Вони вимагають позбавити Уолтера Дюранті нагороди. Адже своїми статтями він увів в оману весь західний світ. Історик Олександр Вовк не сумнівається, що публікації кореспондента "Нью-Йорк Таймз" впливали і на думку керівництва США щодо комуністичного режиму Сталіна.

Олександр Вовк, історик: "Сполучені Штати борець ніби то за демократію після цих публікацій, в тому числі і Дюранті, з огляду на політичну кон'юктуру нехтуючи фактом Голодомору встановлюють дипломатичні відносини. То я вважаю, що вона досить таки формувала думку. Це впливова газета".

Рух за позбавлення Уолтера Дюранті і його газети Пулітцерівської премії почали у 90-их роках минулого століття українці з Америки та Канади. Вони змусили "Нью-Йорк Таймз" провести розслідування, яке довело - закиди щодо порядності Дюранті обґрунтовані, а його матеріали - це не журналістика, а пропаганда. У 2003 році комітет Пулітцерівської премії розглядав це питання, проте відмовився позбавити нагороди кореспондента. Проте організатори акції не сумніваються, що репортера, який не помітив смертей мільйонів українців - колись таки покарають.

Получение временного вида на жительство в Сент Китс Всем школам России рекомендовано перейти на дистанционное обучение из-за эпидемии коронавируса Кадыров их поддержит. Чеченцы хотят взыскать 15 миллионов рублей с челябинской колонии Самые интересные вакансии Посол Чижов: безвизовый режим с ЕС россиянам не нужен. Россияне думают иначе

Лента новостей