Учасники ринку авіаперевезень домовилися літати за старими цінами. До понеділка

Доживемо до понеділка - українські авіакомпанії домовилися про тайм-аут у переговорах із нафтотрейдерами з приводу подорожчання авіапального до наступного тижня. Уранці авіаційний гас подорожчав на 40 відсотків. Через це скасували низку внутрішніх авіаререйсів. Сторонам конфлікту навіть довелося сісти за круглий стіл - переговори тривали понад 6 годин.
На 40 відсотків - з першого лютого. Такі цифри фігурують у прогнозах експертів вже кілька місяців. Вітчизняні авіакомпанії на таке зростання цін  не погоджуються - адже за нових умов їхній бізнес стає збитковим. Особливо це стосується внутрішніх перевезень. Але до голосів перевізників ніхто не прислухається. 1 лютого прогнози нафтовиків справджуються. Перші жертви паливної кризи - пасажири рейсу Київ-Львів. Їх літак так і не здіймається в повітря. Поки пасажири обурюються - в Міністерстві транспорту і зв'язку представники авіаперевізників, компаній-постачальників пального та члени уряду сідають за стіл переговорів. Авіакомпанії кажуть - проблема  в монополізації нафтового ринку.
Збільшення вартості авіаціного пального не уникнути - констатує і міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Але воно подорожчає на 20% відсотків. Держава заборгувала понад 39 млн грн не повернутого ПДВ нафтовим компаніям , тому вони висувають нові правила гри.
Юрій Бойко, міністр палива та енергетики: "Был сделан перевод заправки топливом не на крыло с нулевой ставкой НДС, а с НДС в танках аэропорта."
Поки що від так званих нових правил гри - під ударом опинилися внутрішні авіарейси. Трохи краща ситуація - з міжнародними авіарейсами. Компанії-перевізники можуть заправляти літаки в міжнародних аеропортах світу, де ціни на пальне значно нижчі. 
Андрій Жигулін, Соломія Вітвицька, 5 канал
 
 

Завтра в Брянске сухо и тепло Полицию пришлось вызывать на стычку сотрудников Роспотребнадзора и жены зараженного ковидом южноуральца Навальный улетел в США Что изменится с 1 июня в жизни россиян Депутаты пожаловались руководству полиции на штрафстоянку

Лента новостей