22.02.2006 11:11

Україна запевняє - що не має боргів за туркменський газ

Олексій Івченко, голова правління "Нафтогазу" каже, що у січні "Туркменгазу" перерахували 88 мільйонів доларів як передоплату, втім блакитного палива українці так і не отримали. Туркменістан знову стверджує, що Україна не платить за газ. Про борги навіть нагадує сам президент країни Сапармурат Ніязов у телефонній розмові із українським лідером Віктором Ющенком.
Мовляв, Київ винен Ашгабату лише за минулий рік понад 140 мільйонів доларів. Українська ж сторона наголошує – боргів нема! Якщо Туркменістан підвищить ціну на газ, Україна буде змушена відмовитися від прямих постачань туркменського газу, зазначає голова НАК "Нафтогазу" Олексій Івченко.

Олексій Івченко, голова правління НАК "Нафтогаз Україна":
- Ми максимально йшли завжди на компроміси, максимально входили в ситуацію туркменської сторони, але надалі ми не будемо іти на ті поступки, які граничать вже з приниженням країни.

Тему відсутності боргів підтримує і український МЗС. Керівник відомства Борис Тарасюк переконаний - Туркменістан підписав контрактів із російськими та українськими компаніями на об’єм газу, удвічі більший, ніж здатен експортувати. Тому і намагається розірвати контракти з Україною.

Борис Тарасюк, міністр закордонних справ:
- Є підстава говорити про те, що туркменська сторона починає фактично відходити від досягнутих домовленостей. Отже, можливо, це є той випадок, коли кращий метод захисту та оборони - це наступ. Тобто, треба звинуватити Україну, що Україна щось не виконує для того, щоб виправдати невиконання зобов"язань Туркменістаном щодо укладених контрактів.

Ще півтора тижні тому з"явилася неофіційна інформація про те, що Туркменістан буде знову підвищувати ціну на своє блакитне паливо. Нібито Росія буде платити вже по 100 доларів за тисячу кубів. А туркменська сторона після відвідин Ажгабата Івченком та профільним міністром Плачковом цього понеділка повідомила - неконструктивна позиція України ускладнює проведення переговорів про перспективи співпраці в 2007 роціі і на подальший період. Чи загрожує Украні ще одна газова криза - наразі ніхто не береться прогнозувати. "Газова війна" із Росією також почалася з різночитань договорів.

Летевший из Санкт-Петербурга в Брянск самолет экстренно сел в Воронеже Челябинский «Трактор» уступил финскому «Йокериту» одну шайбу в выездной игре Брянскому управлению охраны памятников досталось от губернатора Мясников выдвинул версию случившегося с Навальным: что смутило доктора? Экс-мэра Челябинска Тефтелева оставили под стражей

Лента новостей