12.04.2006 15:59

Юлія Тимошенко підняла ряд питань перед Президентом і переможцями виборів

Юлія Тимошенко підняла ряд питань перед Президентом і переможцями виборівЮлія Тимошенко підняла ряд питань перед Президентом і переможцями виборів"Сьогодні відбулася зустріч одночасно як потенційної влади, так і потенційної опозиції на запрошення Президента, і обговорювалися питання виключно організації роботи Верховної Ради на перші організаційні тижні: як краще налагодити ту роботу, як краще зробити так, щоб, власне, Верховна Рада запрацювала якомога швидше і ефективно", – повідомила Юлія Тимошенко після завершення зустрічі лідерів політичних сил-переможців парламентських виборів з Президентом Віктором Ющенком у вівторок, 11 квітня.

Під час зустрічі Юлія Володимирівна підняла перед її учасниками низку питань, невідкладного вирішення яких вимагатиме очолювана нею політична сила.

"Найперше питання – це абсолютно чітко нарешті розділити владу і капітал. І я вважаю, що якщо нам дійсно буде під силу це зробити – це буде перший крок до підвищення чесності влади, моральності влади, відповідальності влади перед суспільством, – розповіла вона. – І тому наша політична сила поставила питання, що жоден міністр, жоден керівник комітету, жоден чиновник на достатньо високій посаді не буде суміщати бізнес-діяльність і діяльність чиновника".

Друге питання, підняте Юлією Тимошенко, – підконтрольність виконавчої влади, контроль за діяльністю якої має взяти на себе опозиція.

"Виконавча влада мусить бути абсолютно підконтрольна у своїх діях, бо, якщо немає системи контролю, влада ніколи сама себе контролювати не здатна. І саме тому ми запропонували майбутній опозиції в парламенті взяти саме ту ділянку роботи, яка дозволить опозиції як абсолютно мотивованому контролеру виконавчої влади здійснювати ці функції", – заявила вона.

Під час зустрічі Тимошенко, зокрема, озвучила пропозицію надати опозиції право призначати голову Рахункової палати Верховної Ради, а також "суттєвішим чином на базі нового закону розширити повноваження Рахункової палати, щоб вона мала можливість контролювати, як розпоряджаються всіма державними фінансовими потоками України, як виконуються дохідна і видаткова частини бюджету, як використовуються корпоративні фінанси – мається на увазі, фінанси великих корпорацій, таких як "Укрзалізниця", НАК "Нафтогаз" і так далі".

"Треба зробити так, щоб для опозиції були відкриті всі можливі системи контролю", – наголосила Юлія Тимошенко і додала: "Я вважаю, що ми мусимо піти навіть трошки далі, створити таку практику, коли ключові комітети Верховної Ради – наприклад, з питань боротьби з корупцією та злочинністю, з питань свободи слова – також будуть передані в руки опозиції, і повноваження цих комітетів будуть значно розширені, щоб дійсно можна було здійснювати якісний контроль".

"І це я кажу тому, що я вірю, що нарешті виконавча влада в Україні буде абсолютно відкрита у своїх нюансах діяльності. Вона буде прозоро знаходитися на долоні у суспільства і буде продуватися всіма контролюючими вітрами. Тобто я б хотіла, щоб ми зробили цей історичний крок вперед", – пояснила вона.

Третім питанням, піднятим нею під час зустрічі, стала нова система голосування у парламенті України.

"Потрібно завершувати з тим соромом, коли народні депутати ходять до Верховної Ради, тільки щоб продемонструвати костюми за 10 тисяч доларів. З цим треба покінчити, тому що не може бути такого, коли йде сесія, іде голосування, а в парламенті сидить три народних депутата від кожної політичної сили, які працюють багатостаночниками і тиснуть на ті кнопки під камерами, позорячи практично всю Верховну Раду", – сказала Тимошенко журналістам.

"Я вважаю, що зараз прийшов час навести з цим порядок, – заявила вона. – І тому ми запропонували всім без виключення політичним силам, які зібралися сьогодні у Президента, запровадити спеціальну систему для голосування народних депутатів, яка реєструє депутата по дотику пальця. Це система хенд-кей".

"Я думаю, що потрібно дійсно, щоб Україна продемонструвала високу чесність підходу народних депутатів до своїх обов’язків. І щоб конституційна позиція, що депутат голосує за себе, була ще підкріплена технічними засобами. Це абсолютно нічого не коштує, це копійки, але це раз і назавжди доведе народним депутатам, що вони мусять працювати в парламенті, а не приходити туди раз на місяць, щоб лобіювати свої законопроекти, а не працювати для країни", – наголосила Юлія Тимошенко.

День снятия блокады Ленинграда. Это было 76 лет назад В брянских Судках запретили строить гаражи Рекорд по загрязнению воздуха за 16 лет установлен в России. Как пандемия повлияла на экологическую ситуацию? В Брянске молодые полицейские приняли присягу Самая известная «сердитая кошка» планеты умерла (видео)

Лента новостей